• x

  woonark amstel

  2007

  Wonen op de Amstel in een prachtige groene omgeving ten zuiden van Amsterdam. Het uitzicht waar met zichtlijnen gretig gebruik van wordt gemaakt is prachtig; de rivier, de groene oevers, roeiers, schepen, vogels. Binnen en buiten vloeien subtiel in elkaar over door de verdiepingshoge glazen hoekgevel, die de doorgang biedt naar het terras.

  Voor de verdieping beneden waterniveau is een mooie oplossing bedacht voor daglicht toetreding. Hier zijn de wanden van het plafond losgetrokken waardoor een horizontale lichtstrook de ruimte betreed en het plafond zwevend doet lijken. Door het trapgat langs de watergevel te leggen, wordt ook de benedenruimte verlicht met uitzicht en krijgt de woonruimte privacy door de dichte balustrade langs het trapgat. De gesloten gevel aan de kade vormt een afscheiding van de weg en de open gevel aan de waterzijde geeft de bewoners een prachtig panoramaview over de Amstel.

  De ark bestaat uit een betonnen bak in het water en een betonnen plaat als dak. De gemeente staat toe dat de gevel aan de walzijde zestig vierkante meter mag bedragen. De betonnen bak in het water mag echter groter zijn. Door de bak vier meter langer dan de gevel te maken ontstaat de mogelijkheid voor een terras aan de woonkamer en een dek achter als toegang naar het weekendschip. 

  fotografie christian richters
 • x

  woonhuis bergen

  2003

  Woonhuis Bergen is schilderachtig gelegen aan de rand van het bos. Op het kavel stond voordien een klein huis. Het mocht afgebroken worden op voorwaarde dat het nieuwe volume niet groter en hoger zou zijn dan de oorspronkelijke bebouwing.

  Binnen de bescheiden kavelafmetingen hebben wij een woning ontworpen die zorgvuldig in de plek is ingebed en door zijn labyrintische kwaliteiten een groot gevoel van ruimte creëert. Het woonhuis vouwt zich in een u-vorm met de open kant naar de beboste achterkant van het kavel. 

  Door vervolgens het vloerniveau van het woonhuis te verhogen ten opzichte van het straatpeil ontstaat ruimte onder de woning voor een carport die de gemeente niet tot het bouwvolume rekent. Daarnaast loopt het dakvlak van de nieuwbouw geleidelijk omhoog – vanaf de straat onopvallend stoort deze het aangezicht niet. In het bijgebouw ter linkerzijde van de u-vorm is het dak het hoogst en klimt het steilst. De bouwbepaling keurt dit goed omdat een bijgebouw in tegenstelling tot de rest geen maximale bouwhoogte kent. Het maaiveld van kavel daalt naar achteren waardoor precies ter hoogte van het bijgebouw ruimte voor een éxtra verdieping wordt gecreëerd.

  De vijftien meter brede witgestuukte voorgevel staat stevig op een zwart bakstenen basement. Een ranke stalen brug spant zich tot het entreeportaal dat recht boven de verdiepte carport is gesitueerd. De uitvoering van de vloer in transparante stalen roosters laat de dubbele hoogte zien die door de planopzet is mogelijk gemaakt.

  De plafondbalken in het woonhuis liggen in het zicht waardoor de ruimte visueel hoger lijkt. Bij betreding van het woonhuis biedt de entreehal uitzicht op de intieme patio en de daarachter gelegen bosrand. De ruimten in de linkervleugel zijn onderling verbonden met grote houten schuifdeuren. Als deze openstaan zien de bewoners ook vandaar de voortuin en het bos. De achtergevel van de woonkamer bestaat uit een groot overhoeks glasvlak - de dakramen en de verborgen kozijndetaillering versterken het buitengevoel.

  Alle meubels in de woning zijn door dezelfde meubelmaker ontworpen en stemmen af op het woningontwerp. De tuin is in nauw overleg met een bevriend landschapsarchitect tot een parkachtig landschap gemaakt. 

  fotografie jeroen musch
 • x

  woonhuis ijburg

  2012

  Woonhuis IJburg is een prachtig gelegen woonhuis aan de rand van eiland Rieteiland-Oost, pal aan de waterkant. Op het nieuwe kavel hebben wij een vrijstaande woning ontworpen die zorgvuldig in de waterrijke plek is ingebed en door zijn open en panoramische kwaliteiten een groot gevoel van ruimte creëert. Het vrijheidsgevoel weerspiegelt de wens van de opdrachtgevers en karakteriseert het ontwerp.

  Belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp is het vrije uitzicht op het water. Woonhuis IJburg is een sculpturaal volume in hout waarin ruimschoots openingen zijn gespaard voor het zicht op het panorama. De achterzijde bestaat geheel uit glazen puien die tevens toegang bieden tot het vlonderterras en het pandbreed balkon. De puien worden subtiel omkadert door dezelfde gevelstructuur in hout waardoor het volume een plastische uitstraling krijgt.

  De entree is aan de voorzijde geaccentueerd door een omlijsting in beton. Naast de entree bevindt zich de keuken, de woonkamer aan de achterzijde is gericht naar het water. Het terras en de tuin zijn op het zuidoosten georiënteerd. Eén zijgevel bestaat hoofdzakelijk uit glas, de horizontale glasstrook in de andere zijgevel is uitgevoerd in gematteerd glas dat binnen de achterzijde van de wandkast vormt. Hierdoor stroomt zacht en diffuus licht de woonkamer binnen. Doel van deze ontwerpkeuze is het creëren van privacy en beslotenheid voor de bewoners zonder met gesloten gevels te werken. Aan de voorzijde vallen de houten zonwerende luiken in geloken stand weg in hetzelfde vlak van de gevel. 

  fotografie milad pallesh
 • x

  woonark Utrecht

  2017

  Wonen op het water in de Rivierenwijk te Utrecht

  De woonark is gelegen aan het Merwedeplantsoen in de Muntstad en biedt aan de waterzijde maximaal zicht en uitzicht op het water, en aan de kadezijde een open relatie met de groene voortuin. De plattegrond van de ark is op de begane grond open. Alle ruimten zijn met elkaar verbonden. Vanuit alle hoeken is er zicht op het water en de voortuin. Het buitenterras aan de waterzijde is gesitueerd aan de noordwestzijde, vanaf waar het mooiste zicht op het kanaal is.  Via een grote schuifpui kan de zitkamer worden betrokken bij het terras en onstaat een grote leefruimte. De keuken bevindt zich in het hart van de ark en biedt een doorkijk tussen de voortuin en het water, op deze plek wordt het bijzondere van het wonen op het water maximaal beleefd.

   

  Materialen

  Een compositie van witte vlakken met zwarte invullingen en houten details zorgt voor het rustige doch vriendelijke karakter van de ark. De ark is stoer en uitgevoerd in witte aluminium beplating met zwarte kozijnkaders. De notenhouten gevels en lamellen zorgen voor een zachte toevoeging aan het gevelpalet en een relatie met het houten dak aan de binnenzijde van de ark. Binnen is de ark sober maar erg warm. Wanden en vloeren in neutrale tinten, afgewisseld met houten accenten bieden een prettige leefomgeving. De benedenverdieping is licht door het grote raam naast de trapvide en biedt ruimte aan de slaap- en badkamers. Ook zijn op deze verdieping de installatieruimten gesitueerd.

   

  Installaties

  De ark is voorzien van een warmtepompsysteem met buitenunit. Alle ruimten worden verwarmd door middel van vloerverwarming. Het dak is uitgevoerd in een witte dakbedekking, dat minder opwarmt door de zon dan zwarte bitumen.

  fotografie: luuk kramer
 • x

  woonhuis zuid

  2014

  Temidden van de hoogbouw van Amsterdam Zuid hebben wij een jaren vijftig villa gemoderniseerd. Deze verbouwing heeft de vrijstaande woning volledig gerevitaliseerd zonder haar modernistische kwaliteit aan te tasten.

  De gesloten kamerstructuur is volledig opengebroken wat resulteert in lange zichtlijnen. Een grote glazen pui reduceert de grens tussen binnen en buiten tot het minimale. Waar aan de zuidzijde de lamellen de bezonning temperen, is de achterzijde zeer licht en open. Opvallend is tevens het stalen profiel van de uitbouw; een eigentijdse visuele herhaling van de originele betonnen dakrand. Toepassing van stucwerk in aardse tinten geeft de massa een subtiele geleding. 

  fotografie milad pallesh
 • x

  woonhuis culemborg

  2013

  Kavel 7 is gesitueerd in de nieuwe wijk 't Buitenhof in Culemborg en onderdeel van tien geschakelde woningen. Deze zijn door verschillende architecten ontworpen en als één geheel gebouwd. In de van te voren vastgestelde bouwenvelop diende de woning te worden ingepast. Zo stond met name de positie van de voorgevel vast.

  Marc prosman architecten ontwierp een ruime, lichte eensgezinswoning. Aan de buitenzijde vormen de aluminium kozijnen met een gestuukt kader en hardstenen vensterbank een visueel ritme binnen de grijze baksteen. Hetzelfde gestuukte kader omlijst tevens de voor- en achtergevel. Aan de achterzijde bevind zich een ruim balkon.

  fotografie milad pallesh
 • x

  woonhuis van bree

  2002

  Het gebouw Van Breestraat is in 1900 gebouwd als een remise voor de paardentrams in Amsterdam. De garage omvatte stallen voor de paarden en opslag voor de trams. In 1920 – de komst van de automobiel vervangt de functie van de paardentrams grotendeels – biedt het gebouw een onderdak aan een school voor vroedvrouwen. Nu is het een woonhuis met een hoogwaardige leefruimte.

  Binnen de huidige functie hebben wij geprobeerd de karakteristieke elementen van deze geschiedenis in het zicht te houden. Niet alleen de constructie, ook de voor een appartement uitzonderlijke mate herinnert aan de paardenremise. Door een strakke en nauwgezet uitgewerkte detaillering krijgen de traditionele materialen – natuursteen, hout en glas – die evenzo opnieuw zijn toegepast een hernieuwde draagwijdte.

  Om aan de behoefte voor intimiteit te voorzien hebben wij verschillende dozen in de kamerbrede ruimte gesitueerd. Hierin bevinden zich de zogenoemde ‘natte’ functies en slaapkamer. Schuifdeuren houden de precieuze zichtassen over de volle huisbreedte intact. Deze ontwerpoplossing beantwoordt aan het verlangen van de opdrachtgever om zowel in een open en moderne ruimte te leven alsook in een knus cocon geschikt voor slechts één persoon.

  Een gezeefdrukte glazen deur leidt de bezoeker vanuit de entree naar de centrale ruimte – de woonkamer die gelardeerd is met de bronzen sculpturale tafel van Studio Job en door John Pawson ontworpen keukenblokken. De woonruimte opent zich voorts naar de twee slaapkamers. Naar de andere kant tilt de vloer zich op naar het niveau van het zitgedeelte. Van daaruit betreedt men de tuin. Een beweegbare partitie scheidt de keuken van de studie waarin een door onszelf ontworpen bureau de blik van de gast vangt. 

  De bovenmatige diepte van Appartement Van Breestraat wordt geaccentueerd door de aanwezigheid van de originele houten constructiebalken – zij staan in dezelfde lijn als het houten wandmeubel enerzijds en de opeenvolging van losse dozen aan de andere kant. De subtiele en nauwkeurig gedetailleerde schuif-, draai- en pendeldeuren verdelen het open appartement in functionele kamers. De beide badkamers zijn uitgevoerd in dooraderd wit marmer met travertijn natuursteen op de verwarmde vloer. De tuin is door de oude raamopeningen te zien. 

  fotografie christian richters
 • x

  Woonark Vecht

  2019
 • x

  woonark zuid

  2010

  Een woonark ontwerpen die tussen andere woonboten ligt vraagt om inventieve oplossingen om licht, zicht en openheid te krijgen. Opvallend bij dit ontwerp is de hoogte van de woonkamer en het gebruik van transparant polycarbonaat ter plaatse van de leefruimtes, wat de woonark maximaal lichtrendement geeft. De getrapte vorm van de gevel geeft een eigentijdse uitstraling en zorgt voor een gevoel van beweging in de woonark. Door middel van het openslaan van grote puien ontstaat een binnenpandig balkon, wat de woonkamer extra belevingswaarde aan het water geeft.

  fotografie jeroen musch
 • x

  concertgebouwplein

  2005

  Voor een particuliere opdrachtgever ontwierpen wij een nieuwe verdieping voor een hoekpand aan het Concertgebouwplein. De massieve nieuwbouw vormt een stoere en gedurfde toevoeging aan de klassieke 19e-eeuws bouw. Dankzij overname van ritme en vormentaal lijken nieuw– en oudbouw in elkaar over te gaan, het contrast tussen bestaand en nieuw te vervagen en is de bestaande structuur herkenbaar in het nieuwe deel.

  De nieuwe verdieping bestaat uit een appartement en heeft aan drie zijden buitenruimten. Dankzij de plaatsing en teruglegging springt het penthouse vanaf de straat nauwelijks in het oog. De bestaande 19e-eeuwse gevelelementen gaan over in massieve kolommen die samen met de massieve balken een buitenstructuur vormen. Hierdoor ontstaat een geometrisch spel van ruimte en openheid. Het geheel heeft een open karakter en geeft tegelijkertijd voldoende beschutting aan de bewoners.

  In het ontwerp zijn volop zichtassen vanuit het appartement naar de omgeving gecreëerd. Zo biedt een groot raam naar de straatzijde een prachtig uitzicht op het Concertgebouw, het Stedelijk Museum en het Museumplein.

  fotografie christian richters
 • x

  woonhuis twelve

  2007

  Het verbouwde en heringerichte Penthouse Twelve is gesitueerd aan een van de beroemdste grachten in het oude centrum van Amsterdam. Het appartement ligt op de bovenste verdieping van een oud universiteitsgebouw van de Universiteit van Amsterdam.

  De oorspronkelijke bovenmatige ruimte is geordend naar ruimten met een meer menselijke schaal. Hierdoor wordt de ruimte geschikt voor een woning. De bewoners kunnen de ruimten afsluiten of openlaten waardoor ze de volle lengte en breedte van het appartement ervaren. Het resultaat is een prachtige schakeling van kamers met een verschillende uitstraling. Eenduidig gebruik van hout voor vloeren en deuren en zonwerende luiken zorgt voor rust en eenheid. De diverse wijze van daglichttoetreding creëert een wisselend spel van licht en donker. 

  fotografie christian richters
 • x

  fotokabinet

  2002

  2017

  Fotokabinet marc prosman architecten opgenomen in collectie Rijksmuseum

  Onlangs is het fotokabinet van Marc Prosman Architecten opgenomen in de Rijksmuseumcollectie samen met een verzameling fotografische zeegezichten, waarvoor de kast is ontworpen.

  Fotokabinet

  Het fotokabinet bestaat uit vier laden waar de foto’s in worden bewaard. Een messing omhulling draagt de vier laden worden en bestaat uit dunne kokers die om de laden zijn gevouwen. Het frame van de kast is opgebouwd uit berken multiplex afgewerkt met een hardwax olie in een ebben kleur. De fronten zijn gemaakt van grenen wagonvloer planken. De treinwagons werden gebruikt voor veevervoer, daardoor zijn deze planken zo uitgesleten. De messing kokerprofielen, zijn voorzien van een blanke wax.

  Collectie Rijksmuseum

  Het Rijksmuseum heeft een bijzondere collectie kisten en kasten en marc prosman architecten is trots hier een onderdeel van te mogen zijn. Het Rijksmuseum bezit voornamelijk kasten van Nederlandse makelij, maar bijvoorbeeld ook koloniale stukken. In de collectie bevindt zich ook de 'Nachtwacht' onder de kasten, een 16de-eeuws gotisch dressoir met kostbaar houtsnijwerk, en het kabinet van Amalia van Solms, rijkelijk bekleed met schildpad en ivoor. Een absoluut topstuk is ook de 18de-eeuwse apothekerskast, mét inhoud. De laatste aanwinst, het fotokabinet, is te zien online in Rijksstudio: www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-D-2016-8

  Ontwerp door marc prosman architecten, Matthijs de Wit en Marc Prosman, www.prosman.nl uitvoering: Forsa meubelen, Sasker Fortuin
  foto’s: Rijksmuseum en eigen beheer
  afmetingen h 83cm, b 119cm, d 83cm

  Wilt u meer weten over de fotografische zeegezichten: https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/zie-de-zee-in-het-rijksmuseum

  Het fotokabinet is nog niet te zien in het museum, wel online in Rijksstudio: www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-D-2016-8 

   

  PHOTO CABINET

   

  Photo cabinet marc prosman architecten included in the Rijksmuseum collection

  Recently, the photo cabinet of Marc Prosman Architecten was included in the Rijksmuseum collection together with a collection of photographic seascapes, for which the cabinet was designed.

  Photo cabinet

  The photo cabinet consists of four drawers where the photos are stored. A brass casing carries the four drawers and consists of thin sleeves that are folded around the drawers. The frame of the cabinet is made of birch plywood finished with a hardwax oil in an ebony color. The fronts are made of pine wagon floor boards. The train wagons were used for cattle transport, so these boards are worn out. The brass tube profiles are provided with a clear wax.

  Rijksmuseum collection

  The Rijksmuseum has a special collection of boxes and cabinets and marc prosman architecten is proud to be a part of this. The Rijksmuseum mainly has cabinets of Dutch manufacture, but also colonial pieces, for example. The collection also houses the 'Night Watch' under the cupboards, a 16th century gothic sideboard with precious carvings, and Amalia van Solms' cabinet, richly decorated with turtle and ivory. An absolute masterpiece is also the 18th-century apothecary cabinet, with content. The latest acquisition, the photo cabinet, can be seen online at Rijksstudio: www.rijksmuseum.nl/en/collection/RP-D-2016-8

  Design by marc prosman architecen, Matthijs de Wit and Marc Prosman, www.prosman.nl execution: Forsa meubelen, Sasker Fortuin
  photos: Rijksmuseum and marc prosman architecten
  dimensions h 83cm, b 119cm, d 83cm

  Want to know more about the photographic seascapes: https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/zie-de-zee-in-het-rijksmuseum

  The photo cabinet can not yet be seen in the museum, but online in Rijksstudio: www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-D-2016-8 

 • x

  woonark westerdok

  2016

  De context van de hoogbouw aan het Westerdok markeert de bijzonder plek van deze woonark. De rondgaande glaspuien geven naast veel daglicht fraaie zichtassen op de stedelijke context. Een dakoverstek zorgt voor een beschutte buitenruimte die de ark extra belevingswaarde geeft wanneer de deuren zomers open staan. De ark bestaat uit twee verdiepingen, met de leefruimtes boven water- en de werk- en slaapruimtes onder waterniveau. De materialisatie is sober een eenvoudig gehouden. Grote aluminium puien, een geprofileerde zinken dakplaat met verholen goot en betonstuc-panelen geven de ark een industriële en eigentijdse uitstraling.

  fotografie: milad pallesh